Captici fructus
Nama
Lain : buah mungsi
Nama
Tanaman Asal : Varun cipticum (benth)
Keluarga : apiaceae
Zat
Khasiat Utama : Minyak asiri yang mengandung timol karvon,Limonene
Persyaratan
Kadar : kadar minya Atsiri tidak kurang dari 1,6% v/b
Penggunaan : karminativa, desinfektan
Pemerian : bau dan rasa khas aromatik seperti timol,rasa agak
pedas
Bagian
yang Digunakan : buah yang masak
dan kering
Cara Penyajian :
Ambil beberapa Simplisia buah mungsi bisa di rebus atau diseduh dengan air
panas dan diminum untuk mengeluarkan angina
Sumber
:
https://pusakapusaka.com/khasiat-tanaman-mungsi-mengatasi-menopause.html
http://edukasifarmasi.blogspot.com/2018/04/edisi-farmakognosi-fructus-buah.html
https://www.lazada.co.id/products/biji-mungsimusimujuketumbar-mungsi-100gr-i4870604431.html