Piperis albi Fructus
Nama
Lain : Lada
putih, Merica putih
Nama
Tanaman Asal : Piper nigrum
(L)
Keluarga : Piperaceae
Zat Berkhasiat Utama/Isi : Minyak atsiri berisi felandren,kariofilen. Alkaloida
khavisin (berupa hablur putih kekuningan, rasa amat pedas), Piperin (tidak
larut dalam air), mula-mula tidak berasa, lama-lama pedas dan tajam, oleh
alkali diuraikan jadi piperidin dan asam piperat. Piperidin (cairan atsiri
larut dalam air dan alkohol).
Penggunaan : Karminativa,
diuretika, antiemetika, antidota
Pemeriaan : Bau aromatik,
rasa pedas
Bagian
yang Digunakan : Buah yang hampir
masak
Cara
penyajian : Untuk
kesehatan kulit
(sebagai
scrub)
-
Haluskan lada putih sebanyak setengah sendok teh
-
Campurkan dengan satu sendok yogurt
-
Kemudian oleskan pada wajah selama 15-20 menit, lalu bilas pakai air bersih
Produk :
Lada putih kering
Cara Panen :
Lada putih diperoleh dari buah-buah yang hampir masak, direndam air dan dikupas
kulit luarnya kemudian dijemur. Kurang pedas tetapi lebih aromatik dari lada
hitam.
Penyimpanan : Dalam wadah
tertutup baik
Sumber
:
https://images.app.goo.gl/qG4dz1M2ZQe2jze96
https://images.app.goo.gl/EQkHY96xLC7mmkXA6
https://images.app.goo.gl/85Qx1AhgeVrGGk2B9